6ο Workshop «Tα βασικά μέρη ενός business plan»

6ο Workshop «Tα βασικά μέρη ενός business plan»

Μετά το 1ο, το 2ο, 3ο, 4ο και 5ο πετυχημένα workshop στις 17/9/2019  στις 11/10/2019, 12/10/2019, 23/10/2019  με θέματα γενικών εννοιών για τη Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, θέματα καταστατικού, και διαφορών μεταξύ συμβατικών επιχειρήσεων και Κ.ΑΛ.Ο, θέματα για δωρεάν παραχωρήσεις από ΟΤΑ α και β βαθμού, και τις πηγές Χρηματοδότησης και τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία, πραγματοποιήθηκε το 6ο workshop με θέμα: Τα βασικά μέρη ένος business plan.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η εξοικείωση με τους όρους: δημιουργία business plan, και η συμβολή του στη δημιουργία μιας επιχείρησης.

Παράλληλα μέλημα του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση του Κέντρου Στήριξης ΚΑΛΟ, τα εργαλεία που παρέχονται για τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ και η γνωριμία των στελεχών με  τους μελλοντικούς συνεταιριστές.

Η έναρξη των εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου  2019 στις 18:00 στην έδρα του Κέντρου Στήριξης ΚΑΛΟ, στην οδό Ιωάννου Γαζή στο Κέντρο της Λευκάδας.

Τα στελέχη  του Κέντρου Στήριξης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας , οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας παρουσίασαν περιληπτικά τα βήματα και τις προοπτικές για μια κοινωνική επιχείρηση στη Λευκάδα παράλληλα έκαναν μια επισκόπηση  των προηγούμενων workshops  για το καταστατικό, τις διαφορές με μια συμβατική επιχείρηση, τις παραχωρήσεις από δημόσιους φορείς κλπ, τις χρηματοδοτήσεις κλπ.

Καθώς επίσης  έγινε  και ενημέρωση του κοινού για το τηλέφωνο και τις ώρες λειτουργίας του κέντρου.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο η οικονομολόγος κ. Μπένου , στέλεχος του Κέντρου Στήριξης και με τη βοήθεια της οθόνης προβολής που βρίσκεται στο Κέντρο Στήριξης, παρουσίασε ένα ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ για τη Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στη Κέρκυρα, και τη ΚΟΙΣΠΕ «Νέοι Ορίζοντες» που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Δήμου Κερκυραίων και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η επιλογή αυτής της προβολής έγινε με το σκεπτικό ότι η Κέρκυρα είναι όμορος νομός με τη Λευκάδα και ανήκει στη Περιφέρεια ιονίων Νήσων.

Με βάση το βίντεο που προβλήθηκε, αναλύθηκαν οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, οι παραχωρήσεις των χώρων από τη Δημοτική αρχή – κάνοντας  και μια αναδρομή σε προηγούμενα μαθήματα – και επίσης αναλύθηκε το business plan, αυτής της επιχειρηματικής δράσης.

Στη  συνέχεια δόθηκε υλικό στους παρευρισκομένους για τα πρώτα έξοδα μιας επιχείρησης – πριν τη δημιουργία του ΒΡ – όπως η εύρεση του επαγγελματικού χώρου, η ανακαίνιση του χώρου, ο εξοπλισμός, και τα έξοδα του πρώτου διαστήματος.

Στη συνέχεια και πάλι με βάση το υλικό που διανεμήθηκε απαντήθηκαν οι τρεις ερωτήσεις:

  • Που βρίσκεται η επιχείρηση τώρα;
  • Που θα θέλατε να τη δείτε στο μέλλον;
  • Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να φτάσετε εκεί;

Στη συνέχεια του workshop αναλύθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο σε όλες του τις πτυχές. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τι είναι επιχειρηματικό σχέδιο
  • Το όραμα
  • Περιγραφή της εταιρείας
  • Πρόγραμμα των προϊόντων και υπηρεσιών
  • Πρόγραμμα μάρκετινγκ
  • Λειτουργικό πρόγραμμα
  • Οικονομικό πρόγραμμα

Αυτό υπήρξε αφορμή για να γίνει συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους, αναλύοντας το επιχειρηματικό πλάνο του καθένα.

Το workshop ολοκληρώθηκε με καφέ και αναψυκτικά και με συζήτηση networking μεταξύ των παρευρισκομένων.